El teu dia a dia, la nostra inversió

Sempre se’ns sol parlar d’economia fent bandera de grans xifres, percentatges i comparatives interminables. Pressupostos, impostos, estalvis, despesa pública… Sembla com si, d’alguna manera, molts polítics, quan parlen d’economia, vulguin amagar el més important: el seu efecte; els seus beneficiaris, o víctimes… Les persones. Jo vull donar-li la volta. Primer de tot, perquè les persones són la meva prioritat i, en segon lloc, perquè vull utilitzar un llenguatge proper i directe, que faci que tothom pugui entendre la política. Fer pedagogia no només és explicar les coses, sinó fer-ho de manera clara i correcta. Però tampoc em vull limitar només a explicar, sinó escoltar i mantenir el contacte amb el carrer, que és on estarà el meu despatx.

Com ja sabeu, fa setmanes vam obrir el nostre programa electoral a la ciutadania. Vam fer unes taules de treball a partir d’unes bases acordades amb la nostra militància i simpatitzants. I avui m’agradaria desgranar una mica més algunes propostes concretes de l’eix que fa referència a les inversions econòmiques. El gran titular és: cal invertir les prioritats d’inversió de l’actual equip de Govern. Per què? Perquè creiem que ara no és moment de grans obres ni infraestructures, sinó d’invertir en el dia a dia de les persones i en els barris.

 

infografia_v2.indd

 

Posaré alguns exemples: el centre d’interpretació de la festa, amb un pressupost inicial de 700.000 € i 80.000 € de manteniment anual. Penso que no és prioritari, i sabeu que m’estimo la nostra festa com pocs, però crec que amb aquests diners podríem fer un bon pla de barris per atendre, entre altres coses, la neteja i el manteniment de la nostra Vila. Una de les meves prioritats és cuidar allò que tant ens estimem: Sitges. I en tant que estigui net i cuidat no només estarem més a gust els de casa, sinó que serem molt més atractius per al turisme, que és la nostra principal font d’ingressos.

Un altre exemple: el projecte de Miquel Forns per fer de Can Falç un museu sobre la història marinera de Sitges. Considero que, després d’haver inaugurat la reforma dels actuals museus –la major inversió que s’ha fet mai a Sitges- és moment de dinamitzar-los i treure-los el màxim profit, però no d’afegir-hi un nou museu. Tenim altres necessitats no cobertes, i per això jo plantejo –com vaig explicar abans que s’anunciés aquest projecte- fer de Can Falç una infraestructura de proximitat al servei de les persones. Un lloc de reunió i d’esbarjo, amb espais polivalents, on fer tallers i reunions de les entitats socials, exposicions, activitats socio-culturals… i tot amb caràcter intergeneracional i transversal.

I un tercer contrast de propostes: Miquel Forns i el seu equip de Govern, quan van arribar a l’alcaldia, van aprovar una pujada d’impostos que no havien estudiat prèviament i que va fer tancar els pressupostos de 2013 amb 5 milions de superàvit –i l’exercici 2014 també es tancarà amb un superàvit positiu-. Això suposa haver escanyat els sitgetans i les sitgetanes injustament, utilitzant com a única bandera l’argument de l’herència rebuda. Retallar inversions socials i pujar els impostos és manera d’estalviar? Què és més important: el balanç econòmic o el balanç social? Jo ho tinc claríssim, i per això proposo també, entre altres coses, un pla de progressivitat fiscal: adaptant les taxes municipals –com l’IBI- als recursos de cada persona, així com reduccions especials en casos d’exclusió social i un replantejament del cost i ocupació de la via pública en funció de la zona i de la demanda de cada servei (aparcaments, terrasses, permisos d’obres, guals…) Implantar aquest model no suposa cap cost. Exigeix, però, valentia política i sentit comú, dos valors que l’actual Govern està demostrant no tenir.

Insisteixo: vull i defenso un model econòmic que pensi en les persones abans que en les xifres. No és moment de grans obres, sinó d’invertir en el dia a dia dels sitgetans i de gestionar la inversió municipal de manera intel·ligent i eficient. Són mesures imprescindibles pel desenvolupament de la nostra Vila, la dinamització de l’economia i el més important: una millora en la qualitat de vida de les persones. Aquestes són les meves prioritats.

Ricard

 

 

Ricard Vicente i Arnau

Candidat socialista a l’alcaldia – Sitges en Positiu

Deixa un comentari

El teu email no serà publicat